Mag je als autobestuurder wel een broodje eten maar niet bellen?

Augustus 2017

In de afgelopen 10 jaar is de mobiele telefoon veranderd in een kleine computer. Mailen, appen, facebook, twitter, het nieuws volgen, naar muziek luisteren of je mobiel gebruiken als routeplanner. Het kan allemaal, waar je ook bent. 

Natuurlijk kunnen autofabrikanten niet achterblijven bij deze ontwikkelingen. Elk nieuw model beschikt onderhand over een ingebouwd navigatie systeem. Maar de consument wil meer: dus krijgen de auto’s touchscreens zo groot als een iPad en kan je zelfs via je auto op het internet. En dat is allemaal te bedienen wanneer je rijdt. 

Geen idee waar het eindigt, feit is wel dat de afleidingen in de auto - maar ook voor fietsers en voetgangers - verder zullen toenemen. Het kan niet anders of de verkeersveiligheid van met name de zwakkere verkeersdeelnemers - fietsers, voetgangers of spelende kinderen - komt hierdoor in het gedrang. Het aantal (ernstige) verkeersongevallen zal de komende jaren dan ook onvermijdelijk stijgen.

Begrijp mij goed: ik vind alle ontwikkelingen ook prachtig en bezondig(de) mij ook aan het gebruik van mijn smartphone tijdens het autorijden of wandelen. Maar het is nu tijd dat er duidelijke regels komen voor het gebruik van de smartphone en andere apparatuur in het verkeer. 

Dat een rechter in Leeuwarden hier een (eerste) piketpaal slaat, verbaast dan ook niet. Ook de civiele rechter zal ongetwijfeld spoedig volgen en het veroorzaken van een ongeval door het gebruik van bijvoorbeeld de mobiele telefoon in het verkeer zwaar laten meewegen, zeker door een gemotoriseerde verkeersdeelnemer.

 

Lees meer over dit onderwerp in bijgaand artikel in De Volkskrant (https://s.vk.nl/s-a4510436/?_sp=2841e722-20cd-407e-b7d1-33138a22612b.1502363889954)

images-3 images-3