Bereikbaarheid & mobiliteit botsen steeds vaker

26.000 ongelukken in 12 maanden (+27%)

Het aantal verkeersongelukken blijft stijgen. En dat terwijl onze wegen en auto’s juist veiliger worden. De zwakke schakel: de smartphone gebruikers. 

 

Volgens de laatste cijfers van de Stichting Incident Management Nederland (SIMN) waren er het afgelopen jaar bijna 26.000 ongelukken op hoofdwegen, ruim 27 procent meer dan vier jaar geleden. De vermoedelijke oorzaak: het gebruik van smartphones achter het stuur. Maar ook de dashboards in onze auto’s zitten tegenwoordig vol afleiding. 

 

Als we niets doen zitten we in 2018 boven de 30.000 ongevallen

 

Het smartphone bezit is de laatste jaren gestegen naar 80% (bron: GfK). Van de ouderen (65+) heeft 55% een smartphone terwijl 93% van de jongeren (13-17 jaar) een smartphone bezit. De komende jaren zal het smartphone bezit onder (auto-)bestuurders dus logischerwijs alleen maar verder toenemen en daarmee wellicht ook het aantal ongevallen én slachtoffers.

 

TNO heeft recentelijk vastgesteld dat het bedienen van een smartphone tijdens het rijden de kans op een gevaarlijke verkeerssituatie met een factor 23 (!) verhoogt. 

 

Eigen schuld bij muziek luisteren op de fiets 

 

In maart 2017 was de Rechtbank in Rotterdam heel duidelijk: muziek luisteren op de fiets - ook met één oordopje - betekent dat je minder op het verkeer geconcentreerd bent en daardoor een motorvoertuig wellicht niet hoort aankomen. Deze onvoorzichtigheid wordt de fietser zwaar aangerekend.

 

Meer over dit onderwerp

Bekeuring van € 230 bij smartphone gebruik (https://nos.nl/artikel/2184185-strengere-boetes-bij-zware-verkeersovertredingen-helpt-dat.html) (NOS)

 

Wat mag je nog wel achter het stuur? (http://www.cure-letselschade.nl/nw-31608-7-3665497/nieuws/mag_je_als_autobestuurder_wel_een_broodje_eten_maar_niet_bellen.html?page=0) (Cure Letselschade)

 

Meer ongevallen scholieren (http://www.cure-letselschade.nl/nw-31608-7-3667077/nieuws/toename_verkeersongevallen_scholieren.html?page=0) (Cure Letselschade)

autoongeluk autoongeluk