Wat is nu precies smartengeld?

Smartengeld - ook wel immateriële schade genoemd - is één van de schadeposten bij letselschade. Het is de financiële pleister op de wond. Anders dan bij alle andere schadeposten staan tegenover de smartengeldvergoeding geen concrete onkosten. 

 

Smartengeld is strikt persoonlijk !

Bent u slachtoffer van een ongeval waarbij u letsel heeft opgelopen dan heeft u ‘recht op een naar billijkheid vast te stellen schadevergoeding’ (6:106 BW). Alléén het slachtoffer zelf heeft recht op smartengeld (soms ook geschreven als smartegeld). Het is een vergoeding die u ontvangt als compensatie voor de geleden pijn, het leed, de beperkingen die u overhoudt aan het letsel etc. 

 

Speciale bankrekening voor minderjarigen

Ook voor een minderjarige geldt: smartengeld is bedoeld voor het slachtoffer zélf. Daarom dient de vergoeding te worden overgemaakt op een bankrekening met een zogeheten BEM - clausule * (Belegging Erfenis en andere gelden Minderjarigen).

 

Smartengeld direct claimen

Omdat smartengeld zo persoonlijk is, is het belangrijk - zeker bij zeer zwaar gewonden - om direct namens het slachtoffer vergoeding van deze schadepost te vragen. Mocht het slachtoffer onverhoopt eerder overlijden dan kunnen erfgenamen dit niet achteraf nog claimen.  

 

Op welk bedrag heb ik recht ?

Dit is misschien wel de meest gestelde vraag in elke zaak en gelijk ook één van de lastigste. Want het berekenen van smartengeld is niet eenvoudig en hangt af van veel - vaak persoonlijke - factoren. Laat u daarom bijstaan door een deskundige. 

 

Cure Letselschade is met 25 jaar ervaring dé specialist in het berekenen van smartengeld voor slachtoffers van een ongeval. Hieraan zijn voor slachtoffers geen kosten verbonden, die worden betaald door de aansprakelijke tegenpartij. 

 

Hoe hoger het bedrag, hoe groter de ellende….

Dat geldt zeker voor de vergoeding van smartengeld. In 2015 ontving een (inmiddels overleden) patiënte van het ziekenhuis een smartengeldvergoeding van € 338.000,— vanwege een zeer ernstige medische misser. Voor zover bekend is dit de hoogste smartengeldvergoeding ooit in Nederland.  

 

Wilt u meer weten over de hoogte van uw smartengeld ?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op via ons telefoonnummer: 06-14 98 47 30, stuur een e-mail naar: info@cure-letselschade.nl, of vul op de website onze claimmelder in. 

Wanneer wij online zijn, kunt u ook met ons chatten. U krijgt dan direct antwoord !

 

* Meer informatie over een bem-rekening kunt u nalezen op de website van de consumentenbond (https://www.consumentenbond.nl/spaarrekening/bem-clausule)

images-13 images-13
band-24298_960_720 band-24298_960_720