Letselschade na ongeval op kartbaan

Rechtbank Oost-Brabant 17 mei 2017

Tijdens het vrij rijden is ’karter 1’ (20 jaar, onervaren karter) met zijn kart van de baan geraakt. Bij het weer oprijden van de baan werd hij met bijna 70 km/u aangereden door ’karter 2’ (bijna 15 jaar, ervaren kartster). Haar kart werd daarbij gelanceerd en vloog in brand, zij werd eruit geslingerd en liep letselschade op.

 

Karten valt onder sport- en spel

De rechtbank past de verhoogde aansprakelijkheidsdrempel uit de sport- en spel rechtspraak toe en oordeelt, onder weging van alle omstandigheden, dat ’karter 1’ niet aansprakelijk is tegenover ’karter 2’.

 

Deelnemers aan een sport of spel hebben in redelijkheid en tot op zekere hoogte gevaarlijke, slecht gecoördineerde, verkeerd getimede of onvoldoende doordachte handelingen of gedragingen waartoe die activiteit uitlokt, of die daarin besloten liggen, van elkaar te verwachten.

 

Eigenaar kartbaan wél aansprakelijk

De rechtbank acht de kartbaan wel aansprakelijk wegens gevaarzettend handelen/nalaten, doordat zij tijdens het vrij rijden iedereen (ongeacht leeftijd of rijvaardigheid) toelaat op de baan zonder (veiligheids)instructies te geven en zonder toezicht te houden op de baan. De kartbaan kan (voor wat betreft de letselschade) geen beroep doen op een in de algemene voorwaarden opgenomen exoneratie (uitsluiting van aansprakelijkheid), omdat deze in de gegeven omstandigheden als onredelijk bezwarend moet worden aangemerkt.

 

Eigen schuld slachtoffer

Wel is er sprake van eigen schuld aan de kant van het slachtoffer. Door met haar snelle kart te gaan rijden op een circuit waar ook minder ervaren karters reden, heeft zij zichzelf willens en wetens blootgesteld aan de gevaren die in het algemeen zijn verbonden aan het karten en meer in het bijzonder het risico van fouten van minder ervaren karters. Bovendien is zij onvoldoende oplettend geweest. De verzekeraar van de kartbaan wordt veroordeeld tot vergoeding van 50% van haar letselschade.

 

De hele uitspraak is te lezen op rechtspraak.nl (https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBOBR:2017:2753)

kart 2 kart 2