Ongeval in openbare ruimte is ook een ongeval op de werkvloer

RB Rotterdam 16 januari 2019

De Rechtbank Rotterdam geeft nog maar eens in duidelijke bewoordingen aan dat het begrip ‘werkvloer’ ruim uitgelegd moet worden. Werkgevers zijn ook verantwoordelijk voor de veiligheid van personeel die op locatie werkt: denk aan pakketbezorgers, thuiszorgmedewerkers, bouwvakkers, buitendienstmedewerkers etc. 

 

Mishandeling van pakketbezorgster 

Bij het bezorgen van een pakket werd bij een woning niet open gedaan. Nadat de bezorgster is weggelopen, is een vrouw achter haar aangekomen. De vrouw probeerde het pakket uit haar handen te trekken. Hierbij ontstond een worsteling waarbij de pakketbezorgster aan haren is getrokken, gestompt en tegen een auto is gegooid.

De werkgever is van mening dat hij weinig aan het incident kan doen. Bovendien gebeurde het ongeval in de openbare ruimte.

 

Rechtbank

Om de grens te bepalen van de verantwoordelijkheid van de werkgever moet gekeken worden naar de aard en inhoud van het werk, en de omstandigheden waaronder het werk wordt verricht. Het bezorgen van pakketten brengt met zich mee dat de bezorger veel onderweg is. Dus heeft de bezorger niet één vaste werkplek, maar steeds verschillende werkplekken om het werk te kunnen verrichten. Het begrip ‘werkplek’ moet daarom ruim worden uitgelegd.

 

De mishandeling van de pakketbezorgster heeft volgens de rechtbank dus op de werkplek plaatsgevonden. Haar werkgever is nu aansprakelijk, tenzij hij kan bewijzen dat hij er alles aan heeft gedaan om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Slaagt de werkgever niet in dit bewijs, dan moet hij de schade vergoeden. 

 

Heeft u zelf een ongeval onder werktijd gehad ? En wilt u weten of u recht hebt op schadevergoeding ? Blijf niet zitten met uw schade en informeer naar de mogelijkheden voor een gratis en vrijblijvend advies: bel Cure Letselschade op 06-14 98 47 30 of stuur een  e-mail

movers-24402_1280 movers-24402_1280