Verhuurder aansprakelijk voor val door lichtkoepel

ingevoerd op 27-03-2019

In 2016 vallen de bewoners van een maisonnettewoning door een lichtkoepel die zich bevindt op het dakterras van hun huis. Zij stellen hun huurbaas aansprakelijk, omdat de lichtkoepel gevaarlijk zou zijn. De standaard lichtkoepel voldeed aan alle (bouw-)eisen. Toch oordeelt de rechtbank Overijssel (https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBOVE:2019:917) dat de verhuurder aansprakelijk is, vanwege met name de locatie van de lichtkoepel. 

 

De verhuurder is aansprakelijk voor de schade als gevolg van het ongeval, als komt vast te staan dat het valgevaar het gevolg is geweest van een ‘gebrek’ aan de lichtkoepel. Dit is geregeld in artikel 6:174 BW (https://maxius.nl/burgerlijk-wetboek-boek-6/artikel174) (risico-aansprakelijkheid voor de bezitter van een opstal).

 

Bij de vraag of de lichtkoepel in dit geval gebrekkig is, kijkt de rechter naar alle omstandigheden, zoals het te verwachten gebruik of de bestemming, hoe groot het risico op vallen is, of er eenvoudige veiligheidsmaatregelen mogelijk zijn etc.

 

Het risico op een val door de lichtkoepel is volgens de rechtbank vergroot, doordat de lichtkoepel gesitueerd is op een plek waar veelvuldig personen langs lopen of in de buurt komen, waaronder (spelende) kinderen. Ook de ligging van de lichtkoepel nabij het terras van de woning, dat niet is afgeschermd met bijvoorbeeld een schutting, maakt dat er rekening mee moet worden gehouden dat personen op de rand van de lichtkoepel gaan zitten en/of nabij de lichtkoepel gaan staan/zitten. Er bestaat dan ook een reële kans dat iemand door een struikeling en/of val op de lichtkoepel terecht komt.

 

De rechtbank oordeelt dat op basis van de bovengenoemde omstandigheden de opstal (de lichtkoepel) niet heeft voldaan aan de eisen die daaraan mochten worden gesteld en daardoor een gevaar voor personen (namelijk een struikel/valgevaar) opleverde. Dat niet duidelijk is hoe / waarom de bewoners door de lichtkoepel zijn gevallen doet er volgens de rechtbank niet toe. De verhuurder is aansprakelijk voor de letselschade van de bewoners.

 

Heeft u zelf een ongeval gehad ? En wilt u weten of u recht hebt op schadevergoeding ? Blijf niet zitten met uw schade en informeer naar de mogelijkheden voor een gratis en vrijblijvend advies: bel Cure Letsleschade op 06-14 98 47 30 of stuur een  e-mail

lichtkoepel lichtkoepel
Valgevaar Valgevaar