Gevallen in de bus of trein?

De vervoerder is aansprakelijk.

Ga je weleens met de bus, dan herken je de volgende situatie vast wel. Je nadert je plaats van bestemming, drukt op de stopknop en je staat alvast op om uit te checken. Precies op dat moment remt de buschauffeur. Gelukkig kun je je nog nèt vasthouden. Maar wat als je wel valt en daarbij letsel oploopt?
Hoe zit dat dan?

 

In ons burgerlijk wetboek staat dat de vervoerder aansprakelijk is voor letsel van een reiziger door een ongeval dat hem of haar tijdens het vervoer overkomt. En die aansprakelijkheid - of zorg richting de reiziger - gaat heel ver. 

 

Onlangs gaf de rechtbank Rotterdam (https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBROT:2020:1490) zijn oordeel over precies zo’n zaak. Een al wat oudere passagier was opgestaan tijdens het rijden en liep in het gangpad toen de chauffeur fors remde. De passagier viel en liep letsel op. 

 

De rechtbank was duidelijk: “van een zorgvuldig handelend buschauffeur mag worden verwacht dat hij bij het naderen van een halte niet alleen let op het eventuele overige verkeer en de passagiers die bij de halte staan te wachten, maar ook op mensen die zich staand of lopend in het gangpad van de bus bevinden, te meer omdat het bekend is dat passagiers vaak al bij de nadering van een halte opstaan, voordat de bus tot stilstand is gekomen.”

 

De vervoerder was volgens de rechtbank aansprakelijk. Wel blijft 20% van de schade voor rekening van de passagier omdat, zo oordeelde de rechtbank: “de passagier zich bewust was van zijn leeftijd en verminderde mobiliteit, en toch van zijn zitplaats was opgestaan terwijl de bus nog reed.”

 

Letsel opgelopen in het openbaar vervoer en hulp nodig bij het verhalen van je letselschade? Neem dan vrijblijvend contact op met Cure Letselschade, ik help je graag - geheel kosteloos - om de schade vergoed te krijgen !

Wanneer je mailt (mailto:info@cure-letselschade.nl) neem ik binnen 24 uur contact op. Je kunt ook gebruik maken van het formulier (https://www.cure-letselschade.nl/pg-31608-7-113686/pagina/schade_claimen.html) op de website.

Bus Bus