Cure Letselschade bestaat 5 jaar!

Cure Letselschade bestaat 5 jaar! In deze tijd heb ik veel cliënten geholpen bij het afwikkelen van hun letselschade. Dit levert bijzondere verhalen op, die ik graag met je deel. De komende maanden zal ik er een aantal zaken uitlichten die mij de afgelopen jaren in het bijzonder is bijgebleven. 

 

Ongeval in sportschool

De eerste zaak die ik mij nog goed herinner gaat over een ongeval in een sportschool van mevrouw M., zij was in 2017 ook één van mijn eerste cliënten. Via een kennis kwam ik met haar in contact. Zij vertelde mij over haar ongeval en op het eerste gezicht leek aansprakelijkheid niet voor de hand te liggen. Toch is het gelukt om schadevergoeding voor haar te verkrijgen. 

 

Wat was er gebeurd?

Mevrouw M. was lid van een sportschool en ging op Koningsdag rond 18.00 uur sporten. Zij wilde gebruik maken van een fitnessapparaat met gewichten (een zogeheten ‘leg press’). Het was op dat moment rustig in de sportschool, maar ook erg rommelig. Veel apparaten waren eerder die dag niet opgeruimd, losse gewichten lagen her en der verspreid. Ook op het apparaat dat mevrouw M. wilde gebruiken zaten nog gewichten. Bij het verwijderen van een gewicht van 20 kilogram gleed deze uit haar handen en viel op haar voet. Gevolg: enkele gebroken tenen en twee operaties aan haar grote teen.

 

Reactie sportschool

In de sportschool was op het tijdstip van het ongeval geen toezicht of trainer aanwezig, en ook na het ongeval was er geen aandacht voor mevrouw M. Zij strompelde naar huis, boos over wat er was gebeurd. Waarom was het er zo rommelig? Waarom was er geen trainer aanwezig om haar te helpen? Mevrouw M. besloot de sportschool een e-mail te sturen met de vraag of haar schade op de verzekering verhaald kon worden? De sportschool reageerde dat dit niet mogelijk was. Zij voelden zich - hoe vervelend ook - niet verantwoordelijk voor het niet goed opruimen van het materiaal door leden. Wel beloofden zij beterschap en hier in het vervolg scherper op te gaan letten. Zaak gesloten.

 

Aansprakelijkstelling

Mevrouw M. nam geen genoegen met deze reactie en schakelde na een aantal maanden Cure Letselschade in. Na een uitvoerige bespreking bij haar thuis en het nauwgezet bestuderen van de algemene voorwaarden van de sportschool én die van het keurmerk waarbij de sportschool was aangesloten, werd de sportschool aansprakelijk gesteld. De sportschool bleek - anders dan zij eerder aangaven - wél verzekerd te zijn voor de schade. 

 

Standpunt verzekeringsmaatschappij

De betrokken verzekeringsmaatschappij wees aansprakelijkheid af, met als belangrijkste argumenten:

* er wordt genoeg gecontroleerd in de sportschool

* de sportschool kan er niets aan doen dat leden het materiaal niet opruimen

* er is altijd personeel aanwezig

* mevrouw M. had niet zelf het gewicht eraf moeten tillen, maar iemand erbij moeten halen

 

Schadevergoeding

Wat volgde was een discussie met de verzekeringsmaatschappij over het gebrek aan toezicht in de sportschool en de eisen die de sportschool zichzelf had opgelegd middels het keurmerk. En omdat de sportschool zelf erkende dat niet alle leden het gebruikte trainingsmateriaal steeds opruimden, diende zij juist - naar mijn mening althans - hierin een actief beleid te voeren, zodat de trainingsruimtes zoveel als mogelijk opgeruimd en veilig waren. Volgens de sportschool werd er wel gecontroleerd, maar deze controles gebeurden onregelmatig en werden niet bijgehouden.
Zes maanden na de aansprakelijkstelling heeft de verzekeringsmaatschappij de schade van mevrouw M. - bestaande uit onder andere medische kosten, huishoudelijke hulp en smartengeld - vergoed! Daarmee was deze zaak het eerste dossier dat succesvol werd afgesloten. 

 

 

 

17-CL-logo 17-CL-logo
5-jaar-jubileum-34 5-jaar-jubileum-34
vijf sterren vijf sterren