Meer fietsongelukken met ernstig letsel

Toename door gebruik elektrische fietsen

Steeds meer fietsongelukken met ernstig letsel tot gevolg, zo bericht de NOS (https://nos.nl/artikel/2424819-steeds-meer-fietsongelukken-met-ernstig-letsel-tot-gevolg) vandaag. Volgens onderzoek van VeiligheidNL is de afgelopen 10 jaar het aantal fietsers dat bij een ongeluk ernstig gewond raakte met bijna een derde toegenomen. Vorig jaar was bijna de helft van de fietsslachtoffers ouder dan 55 jaar.

De grote boosdoener lijkt de elektrische fiets te zijn. In totaal steeg de afgelopen tien jaar het aantal verkeersslachtoffers met ernstig letsel met 18 procent. Vorig jaar moesten zo’n 110.000 verkeersslachtoffers worden behandeld op de spoedeisende hulp, van wie 66.000 met ernstige verwondingen als een schedelfractuur of hersenletsel. Twee derde van hen was fietser. VeiligheidNL (https://www.veiligheid.nl/verkeer/actueel/aantal-verkeersslachtoffers-met-ernstig-letsel-blijft-stijgen) pleit daarom voor het dragen van een fietshelm.

In 2021 adviseerde de denktank Artsen voor Veilig Fietsen ook al om het gebruik van de fietshelm te stimuleren. Volgens de artsen kunnen fietshelmen heel veel leed voorkomen, het zou het risico op ernstig hersenletsel met 60 procent en op dodelijk hersenletsel met 71 procent verminderen (bron: De Telegraaf (https://www.telegraaf.nl/nieuws/1565455087/groep-artsen-iedereen-die-fietst-een-helm-op)).

images-35 images-35
e-bike-ongeval e-bike-ongeval