Een wedstrijd kijken is op eigen risico

Rechtbank Rotterdam 30 maart 2022

Sporten is gezond, maar is niet altijd zonder risico’s. Als je het voetbalveld betreedt, weet je dat je tegenstander soms met een sliding de bal probeert te bemachtigen. En als volleyballer kan je een harde smash verwachten van de andere kant van het net. Risico’s die verbonden zijn aan de sport en die je aanvaardt als je het veld in stapt. Zelfs aan je tegenstander de actie wat onhandig uitvoert, kan (en zal) je hem of haar dat niet snel verwijten. Het hoort tot op zekere hoogte bij de sport.

In grote lijnen oordeelt ook de rechter in Nederland zo over sport- en spelongevallen: 
De vraag of een deelnemer aan een sport of spel onrechtmatig heeft gehandeld door een gedraging als gevolg waarvan een andere deelnemer letsel is toegebracht, wordt minder spoedig bevestigend beantwoord dan in het geval dat diezelfde gedraging buiten een sport- of spelsituatie heeft plaats gevonden. De reden daarvan is dat deelnemers aan een sport of spel in redelijkheid tot op zekere hoogte gevaarlijke, slecht gecoördineerde, verkeerde getimede of onvoldoende doordachte handelingen of gedragingen waartoe de activiteit uitlokt of die daarin besloten liggen, van elkaar moeten verwachten.

Als sporter zal je bij een blessure door toedoen van je tegenstander, je schade in veel gevallen dus zelf moeten dragen.

Maar dat het kijken van een sportwedstrijd óók een risicovolle bezigheid is, daarvan zal niet iedereen zich bewust zijn. In 2018 kreeg een toeschouwer bij een voetbalwedstrijd de bal hard tegen het hoofd, toen een speler de bal onvoldoende kon controleren en daarom over de zijlijn trapte. De toeschouwer viel en liep daarbij ernstig letsel op. Op 30 maart 2022 deed de rechtbank Rotterdam (https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBROT:2022:2411) een uitspraak over deze kwestie. 

Volgens de rechtbank hebben óók toeschouwers - net als de sporters zelf-  tot op zekere hoogte gevaarlijke, slecht gecoördineerde, verkeerd getimede of onvoldoende doordachte handelingen of gedragingen – en dus ook mogelijk wat onbesuisde handelingen – van spelers te verwachten. 

Het is maar dat je het weet, als je in het weekend weer langs het veld gaat staan bij je zoon of dochter. 

 

 

thumbs_fail_baseball_fan_catch_ball thumbs_fail_baseball_fan_catch_ball
adobestock-90258869 adobestock-90258869
images-36 images-36