Ongevallenverzekering via het werk: wie ontvangt de uitkering?

In veel letselschade dossiers komt het voor: de werkgever die een (collectieve) ongevallenverzekering heeft afgesloten voor het personeel en daarbij zichzelf als begunstigde heeft aangewezen (wat inhoudt dat de werkgever de uitkering ontvangt). Dat klinkt vreemd, maar een werkgever kan zo een deel van zijn eigen schade afdekken bij uitval van een werknemer. 

Denk bijvoorbeeld aan de werknemer die ernstig knieletsel oploopt tijdens een skivakantie en daardoor een jaar niet kan werken. De werkgever moet het loon doorbetalen, een bedrijfsarts inschakelen, vervangend personeel regelen etc. In die situatie zal vrijwel niemand het heel raar vinden dat de uitkering uit de ongevallenverzekering terecht komt bij de werkgever, die de premie betaalde maar ook de rekening gepresenteerd krijgt van het ski-ongeval.

Rechters denken hier ook zo over en wijzen een uitkering uit een ongevallenverzekering niet snel aan een invalide werknemer toe, op het moment dat een werkgever zichzelf als begunstigde heeft aangewezen. Werknemers zijn daarmee afhankelijk van hun werkgever. 

Maar in letselschade dossiers is de situatie vaak anders, is er een aansprakelijke partij: de veroorzaker (of verantwoordelijke) van een ongeval. De werkgever kan zijn schade dan (grotendeels) verhalen. Of de werkgever is zélf aansprakelijk voor het ongeval. In die gevallen wil je eigenlijk graag zien dat de uitkering bij de werknemer (het slachtoffer) terecht komt.

Hoewel een werknemer betaling van de uitkering aan hem/haar niet kan afdwingen, heeft de rechter in een recente uitspraak wel een duidelijke spelregel gegeven: een werkgever moet gelijk - voordat een werknemer wordt verzocht om medische informatie te verstrekken - duidelijk aangeven voor wie de uitkering bestemd is. Indirect betekent dit ook dat een werkgever niet van een werknemer kan verlangen dat hij meewerkt aan het verstrekken van medische informatie ten behoeve van een claim van de werkgever op een ongevallenverzekering.

Werkgever en werknemer moeten daarom in vroeg stadium met elkaar afstemmen voor wie de uitkering is bestemd. Als de werkgever zijn schade kan verhalen op een derde, maar in ieder geval wanneer de werkgever zelf aansprakelijk is, is het meer dan redelijk dat de uitkering bij de werknemer (het slachtoffer) terecht komt.

 

 

images-14 images-14